Холандци направиха кола на слънчеви батерии

Main July 5, 2013 | Speed-Press.com A- A+ 7895 views | no comments

Студентите от холандския Технически университет „Айндховен” направиха четириместен автомобил, работещ на слънчеви батерии и с голям багажник. Името на автомобила е Stella и може да се каже, че това е първата в света семейна кола с такъв източник на енергия.
Габаритните размери са 4,5 м дължина и 1,65 м широчина. Тъй като е конструиран от алуминий и въглеродни влакна, масата му е едва 380 кг.
Stella е със силиконови панели, които събират слънчева енергия, и с 60-килограмов блок с батерии с капацитет от 6 кВт/ч. Според думите на създателите му, които са млади учени и студенти, при движение автомобилът изработва повече енергия, отколкото му е необходима за придвижване. Макс. скорост на чудото е 110 км/ч, а автономността достига до 600 км.
През октомври студентите от Айндховен и техният автомобил ще се включат в състезанието World Solar Challenge – 3000-километрова надпревара за коли със слънчеви батерии в Австралия. Автомобилите ще бъдат разделени по класове, а водещият показател в тази своеобразна екологична битка е не скоростта, а рационалният разход на слънчева енергия.

 
 

Images Gallery


 

 
 

Comments

 

There are no comments yet. Be the first one to express yourself!

 
(required)
(recommended)
or
Login with Facebook
 

Благодарим Ви, че използвате кирилица за Вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератор на сайта.
 

Като използвате този Уебсайт, Вие се съгласявате с употребата на бисквитки.
За повече информация, моля вижте нашата Политика за бисквитките.
Затвори
Processing your request, please wait Loading, please wait...